Recepty
Bílá omáčka
Lehce osmaženou cibulku povaříme s vodou, ve které jsme rozmíchali hladkou kukuřičnou mouku (pozor - mouka od PRO- BIO je na omáčky velmi hrubě namletá). Přisypeme sojové mléko s příchutí smetany, ochutíme Umeoctem a bílým nebo rýžovým Misem, rozmixujeme dohladka....
—————
Celozrnná rýže - základní recept
Vodu v poměru 2 : 1 k rýži dáme vařit a do vroucí vody přidáme špetku soli a propláchnutou, okapanou rýži. Teplotu varu stáhneme na minimum a pod pokličkou vaříme cca 45 minut, nemícháme. Můžeme vařit s řasou Kombu pro rychlejší změknutí, nebo s 2 ks hřebíčku pro lepší...
—————
Cizrna s celerem a dýní
Cizrna (nebo jiná luštěnina) uvařená podle základního receptu se povaří s celerem nakrájeným na proužky a dýní Hokaido na kostičky. Až zelenina změkne, odstaví se hrnec a ochutí se Tamari a Umeoctem, případně špetkou vloček Nori.
—————
Dýňové placky
Hrnek uvařených obilovin (např. jáhly, rýže, pohanka nebo jejich mix), půl hrnku nahrubo nastrouhané dýně Hokaido, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kukuřičného škrobu, sůl, hladká kukuřičná mouka - tolik, aby bylo těsto pevné. Tvarujeme koule a z nich placky, které pečeme na suché pánvi.
Na fotce...
—————
Fazolový guláš
Fazole: Šálek fazolí uvařit podle základního receptu
Zelenina: na pánvi osmažit cibulku, přidat na kostičky, na nudličky mrkev (1 menší), ½ zelené papriky, rajče, pórek, nakrájenou petrželku
- podusit, přidat uvařené fazole, lžíci kukuřičného škrobu – nesolíme, podle chuti přidáme sladkou papriku,...
—————
Gomasio
1 díl mořské soli nasucho pražíme na pánvi tak dlouho, dokud je sůl silně cítit, potom přidáme 8 dílů černého sezamu a krátce opražíme spolu se solí. Po zchladnutí směs roztlačíme v hmoždíři, v Suribashi misce nebo krátce pomixujeme. V drti by mělo zůstat přibližně 20% semen...
—————
Jáhlový koláč s jablky
1 šálek jáhel vařených podle základního receptu, nechat vychladnout (můžeme smíchat s uvařenou rýží nebo pohankou)
5 lžic oleje
1 šálek kukuřičné mouky hladké
3 lžíce jablečného koncentrátu
½ lžičky mleté skořice
Všechny přísady smíchat, rozprostřít na plech s pečícím papírem,...
—————
Jáhly - základní recept
Vodu v poměru 2 : 1 k jáhlům dáme vařit a do vroucí vody přidáme špetku soli a propláchnuté, okapané jáhly. Teplotu varu stáhneme na minimum a pod pokličkou vaříme 20 minut, nemícháme.
Jáhly oproti návodům na obalech nepropařujeme vroucí vodou kvůli ztrátě důležitých živin, nýbrž ji jenom...
—————
Jahodník
Korpus:
1 šálek kukuřičné krupice, 4 šálky vody, 3 lžíce oleje, kukuřičná mouka hladká, jablečný koncentrát, špetka skořice
Z krupice uvaříme kaši v osolené vodě, potom vmícháme olej, mouku, jablečnou šťávu a skořici, rozprostřeme na plech s pečícím papírem na velmi tenkou placku a upečeme...
—————
Jahodový dortík
Piškot
1,5 šálku kukuřičné krupice, ¾ šálku hladké sojové mouky, 1 šálek nesířených rozinek (nebo obyčejné, proprané ve vařící vodě), 4 šálky vody, 3 lžíce oleje
- rozinky rozmixujeme v šálku vody, přidáme vše ostatní a tuto řídkou směs nalijeme do vymazaného pekáče vysypaného...
—————
Kakaový jáhelník s ořechy
Jáhly uvaříme v poměru s vodou 1:3, nenecháme je úplně vychladnout a přidáme javorový sirup, BIO kakao, tmavý karob, višňový koncentrát, skořici a po zamíchání natlačíme do studenou vodou vypláchnuté formy. Necháme ztuhnout, potom vyklopíme a navrch rozprostřeme nastrouhané ořechy...
—————
Kuba
1 kg ječných krup (nebo pohanky)
0,5 kg hrachu
řasa Kombu
2 hrnky sušených hub (namočíme a rozkrájíme)
2 velké cibule
2 ks petržele
2 lžíce oleje
4 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
3 lžíce Tamari
2 lžíce Umeocta
1 lžička kmínu
Hrách a kroupy uvaříme podle základních předpisů. Uvaříme...
—————
Kukuřičná polenta
Vodu v poměru 4 : 1 ke kukuřičné krupici dáme vařit. Do vroucí vody přidáme špetku soli a kukuřičnou krupici a promícháme. Za stálého míchání vaříme přibližně 10 - 20 minut do zhoustnutí, záleží na hrubosti krupice, která se hodně liší. Hotovou kaši ochutíme trochou Umeocta a...
—————
Kukuřičné koláčky
Krupici v poměru 1:2 s vodou vaříme 10 minut na nejnižším plameni, necháme lehce zchladnout, vmícháme jáhlovou mouku, zázvor, koriandr a olej a hned tvoříme koláčky s důlkem, klademe je na plech s pečícím papírem. Plníme různými nádivkami nebo povidly.
Ořechová nádivka:...
—————
Luštěniny - základní recept
Luštěniny máčíme minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc, vodu z máčení vylijeme. Množství vody. Které použijeme k vaření, je přibližně takové, aby byly luštěniny ponořené. Do vroucí vody vložíme plátek řasy Kombu a vsypeme luštěniny, které vaříme pod pokličkou na nejmírnějším plameni...
—————
Makový koláč
Těsto
1 hrnek rýže vařené podle základního receptu, nechat vychladnout (můžeme smíchat s uvařenými jáhlami nebo pohankou)
5 lžic oleje
1 šálek kukuřičné mouky hladké
3 lžíce jablečného koncentrátu
½ lžičky mleté skořice
Všechny přísady smíchat, rozprostřít na plech...
—————
Mexické fazole
Fazole: Šálek fazolí namočit 8 hodin ve vodě, proprat, vařit v papiňáku s řasou Kombu (pro lepší trávení) 1 - 1,5 hodiny.
Zelenina: na pánvi osmažit cibulku, přidat na kostičky nakrájené zelí (2 lžíce), na nudličky mrkev (1 menší) a nastrouhaný celer (2 lžíce)
- podusit, přidat uvařené...
—————
Pohanka - základní recept
Vodu v poměru 2 : 1 k pohance dáme vařit a do vroucí vody přidáme špetku soli a propláchnutou, okapanou pohanku. Hrnec stáhneme z plotny, přikryjeme jej pokličkou, přes kterou přehodíme ručník a necháme pohanku bobtnat. Přibližně každých 5 minut hrnec přihřejeme, ale dáme...
—————
Pomazánka na jednohubky
200 ml vařených bílých fazolí
3 lžíce olivového oleje
1 malá cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce Umeocta
1 lžíce Miso pasty (nebo 2 lžíce Tamari)
ze 1/3 citronu kůra
1 lžička oříškového másla
2 špetky zázvoru mletého
1/2 lžičky mletého kmínu
podle chuti majoránka
Podle potřeby kukuřičná...
—————
Špaldové karbanátky
1 hrnek špaldy zrno (stejný postup s ječnými kroupami) namočit min. na 8 hodin, vařit v papiňáku cca 1,5 hodiny s řasou Kombu, umlet (na masovém strojku)
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 cibule nadrobno nakrájená
česnek, majoránka
3 lžíce pohankové mouky hladké nebo polohrubé
podle...
—————
Svíčková omáčka
Lehce osmažíme cibulku, na ni přidáme nahrubo nakrájenou mrkev, celer a petržel, krátce také osmahneme. Přidáme vodu - jen tolik, aby byla zelenina ponořená, a na nejmenším plameni vaříme 20 minut. K vaření přidáme bobkový list, nové koření a tymián (všechno koření můžeme provázkem svázat do...
—————
Vaření zeleniny
Přílohová zelenina
Přílohovou zeleninu navrstvíme do hrnce poté, co jsme dno hrnce zalili 1 – 2 centimetry vody a voda se začala vařit. Přidáme špetku soli a přikryjeme pokličkou. Teplotu stáhneme na minimum a vaříme cca 20 minut.
Zelenina na polévku
Zeleninu na polévku vkládáme do studené...
—————
Zapečené těstoviny
Uvařené těstoviny smícháme s osmaženou cibulkou, nastrouhanou mrkví a petrželí, nakrájeným uzeným Temephem nebo Tofu, trochou kukuřičného škrobu nebo Arrowrootu, ochutíme Tamari a Umeoctem. Mpžeme přidat česnek, nakrájené zelí a podobně. Zapečeme, krájíme až po částečném vychladnutí. Podáváme s...
—————
Zapečené zelí
1 šálek jáhel vařených podle základního receptu (mohou být těstoviny)
1 šálek luštěnin vařených podle základního receptu
1/4 hlávky zelí
1 mrkev nastrouhaná
2 cibule lehce osmahnout pod pokličkou
2 lžíce kukuřičného škrobu
5 lžic umeocta
2 lžíce Tamari
5 lžic oleje (ne GMO)
100g uzeného tofu...
—————
Záznamy: 1 - 24 ze 24